Du som jobber med mennesker
Noen ganger kan det være utfordrende å balansere mellom plikter du har som yrkesutøver, og om du skal tie eller tale. Avveiningene kan være mange, og kunnskap om handlingsalternativer og ulike plikter er derfor viktig å kjenne til.
Avvergingsplikten gjelder for alle, er individuell og et personlig ansvar. Har du for eksempel en overordnet som mener det ikke er mest sannsynlig at et alvorlig lovbrudd vil skje, har du likevel plikt til å søke å avverge dersom du selv mener det er sannsynlig.
Ansvar for å beskytte – plikt til å handle
Sjekk rutiner, søk råd
Er du i tvil, er en mulighet også å kontakte barnevernstjeneste eller politi, for å få hjelp til å vurdere hvordan du kan gå fram. Avhengig av hvilken form for taushetsplikt du er underlagt, kan det i slike tilfeller være nødvendig eller hensiktsmessig å anonymisere saken.
Du som jobber med barn og unge
Hvis et barn forteller deg om noe vondt og vanskelig, er det et uttrykk for tillit og at nettopp du kan ha den kompetansen til å hjelpe som barnet ser etter og trenger. Da kan det være deg barnet vil snakke med, og hvis mulig, følg opp barnet videre.
Dersom situasjonen ikke krever umiddelbar reaksjon, observer hva barnet uttrykker og lytt til hva det forteller. Still utforskende spørsmål og forsøk å finne ut hvor alvorlig situasjonen er, og om det haster for barnet at noe skjer. Å melde fra videre for raskt etter at et barn har fortalt noe, kan føre til at barnet blir utrygt, lukker seg eller nekter å fortelle igjen. Forsøk sammen med barnet å finne trygge løsninger. Hvis det haster, må du varsle barnevern og/eller politi, eller selv bringe barnet i sikkerhet. Husk at det du gjør må være egnet til å avverge og å beskytte barnet, både på kort og lang sikt.
Barnevernstjenesten skal alltid varsles når barn er involvert
Barn kan være involvert ved at de selv utsettes for vold eller overgrep, at de opplever vold hjemme eller at omsorgsperson(er) utsettes slik at det går ut over deres omsorgsevne. Er avvergingsplikten utløst og barn involvert, skal barneversntjenesten varsles. Dette gjelder selv om politiet også er varslet eller barnet er brakt i sikkerhet. Avtal eventuelt med politi eller andre om hvem som skal melde fra til barnevernet.
Du som jobber med voksne
Det kan også være hensiktsmessig å kartlegge volds- og overgrepserfaringer i samtale/konsultasjon med alle nye kontakter forutsatt at det ikke åpenbart er irrelevant. Flere av dem som har vært utsatt for vold og overgrep, har på et seinere tidspunkt i livet fortalt om at fagfolk de var i kontakt med unngikk temaet. En del sier at de antakelig ville fortalt dersom de hadde fått spørsmål. Noen forteller også at de kanskje bare ville ha sagt litt for å sjekke ut om den som spurte tålte å høre – for i neste omgang å fortelle mer. Et viktig råd er derfor å være åpen for å ta temaet opp på nytt hvis du – til tross for et unngående eller avvisende svar – fortsatt er urolig eller bekymret.
Ønsker du å ta opp avvergingsplikten blant ansatte/kollegaer, eller informere om plikten på et foreldremøte eller lignende?
Her er en kort presentasjon av avvergingsplikten du kan laste ned og eventuelt benytte.